120-letnica odkritja spominske plošče bratoma Šubic

Danes je minilo 126 let od smrti enega naših največjih slikarjev, Jurija Šubica (1855-1890), avtorja znamenite slike Pred lovom. Z leto prej umrlim bratom Janezom Šubicem ml. (1850 – 1889) sta zaznamovala slovensko slikarstvo realizma, bila sta odlična portretista, v njunem opusu pa so tudi številna cerkvena dela.
Na obletnico Jurijeve smrti so jima v stari poljanski cerkvi 8. septembra leta 1896, pred točno 120 leti, z velikim slavjem pod okrijem slovenskega pisateljskega društva odkrili lepo spominsko ploščo, ki jo je izdelal priznani kamnosek Feliks Toman.

Plošča je po rušitvi cerkve po drugi svetvni vojni dolgo veljala za izgubljeno. Lani pa je (nanjo nas je opozorila varuhinja kulturne dediščine Bernarda Jesenko Filipič) našla pot k nam v Šubičevo hišo. Zelo smo veseli, da lahko plošča 120 let po njenem odkritju v vhodni veži njune rojstne hiše nadaljuje svoje poslanstvo – opeva veličino najpomembnejših poljanskih likovnih umetnikov.

In ti, popotnik, ki te zanese pot v Poljane, ne zabi stopiti v cerkev. Postoj pod spomenikom dveh mož, ki sta neizmerno ljubila svoj narod in domovino, a jim ni bilo dano, da bi spala smrtno spanje tam, kjer jima je zibelka tekla, ter vzklikni:

Slava njunemu spominu!

(L. P., Bratov Šubičev slavnost v Poljanah.  Dne 8. septembra 1896, Slovenski Narod, XXIX/211, 15. 9. 1896, str. 2-3.)