NOVA PODOBA MUZEJSKE TRGOVINE

V kulturnem centru slikarjev Šubic so odprli prenovljeno muzejsko trgovinico z umetninami in spominki, ki nastajajo pod veščimi prsti tamkajšnjih umetnikov rokodelcev.

Poljane – Ustvarjalna tradicija Poljanske doline je bogata in še vedno zelo živa, zato je bila v muzejski trgovini, v kateri svoje izdelke ponujajo rokodelci s tega območja, vse večja prostorska stiska. Pred časom so se zato odločili za razširitev trgovinice. “Naročili smo nove police in k sodelovanju pritegnili še nove ponudnike, prav tako pa se že obstoječi ponudniki predstavljajo s širšim naborom izdelkov,” je pojasnil umetniški vodja v Šubičevi hiši Boris Oblak in dodal, da zgodba hiše tako raste in se razvija, saj se z vsakim obiskovalcem naučimo kaj novega.

Tako so še pred glavno sezono obiskov v Šubičevi hiši nagradili tudi muzejsko zbirko ter obogatili razstavni, ustvarjalni in kulturni program, skozi katerega predstavljajo ustvarjalno dediščino slikarjev Jurija in Janeza Šubic. “Poskrbeli smo, da bo zgodba hiše še bolj berljiva oziroma smo omogočili, da jo posamezniki lahko doživijo tudi brez strokovnega vodstva po hiši,” je pojasnil Oblak. To so storili z jasnejšo postavitvijo muzejskih predmetov, ki jih bodo opremili tudi z razlagalnimi besedili. Seveda se večje skupine še vedno lahko odločijo tudi za vodene oglede. Največ obiskovalcev naštejejo od začetka aprila do konca junija.

Kot poudarja Oblak, je Poljanska dolina destinacija, kjer doživiš vse od kulture do kulinarike in pristnega kmečkega življenja ter iskrenega navdušenja nad vsem, kar počnejo. “To se pozna tudi v Šubičevi hiši; zgodba te hiše temelji na iskrenem veselju do ustvarjanja, ki izhaja iz narave.” Lepa narava Poljanske doline je bila navdih vsem njihovim umetnikom. “Zgodba hiše ni natrpana z letnicami in dejstvi, ki jih lahko prebereš v učbenikih, ampak obiskovalcem rajši predstavimo zanimive ustvarjalne postopke tako slikarjev in rezbarjev pred 150 leti kot tudi zabavno, vsem lahko razumljivo ustvarjanje karikatur v ustvarjalni delavnici.” Tako jim omogočajo vpogled onkraj vsebine slik v same postopke, ki so lahko zelo zanimivi, sploh recimo pri pozlatah, kjer se izredno tanki lističi zlata nanašajo s pomočjo čopiča. Obenem prikazujejo nekatere zelo preproste stvari, ki pa jih večina še ni doživela na tak način. “Obiskovalci so vedno prijetno presenečeni nad našimi kubični decimeter velikimi kockami različnih vrst lesa, s katerimi lahko primerjajo težo, gostoto in trdoto posameznih vrst lesa. Pogosto me namreč vprašajo, ali moraš biti za rezbarstvo močan,” pojasni Oblak in doda, da si mnogi ne predstavljajo, kako ogromne so razlike med različnimi vrstami lesa in kako različno zahtevna je zato njihova obdelava. Zgodba hiše se zaokroži tam, kjer se je tudi začela, pri mizarski delovni mizi Janeza Šubica starejšega, ki jo je naredil za svojega najstarejšega vnuka. V podobarskih delavnicah se je namreč znanje prenašalo iz roda v rod.

Utrip dajejo hiši tudi številni dogodki. Danes ob 17. uri se je mogoče pridružiti delavnici izdelave naravne darilne kozmetike, dišečo delavnico pa pripravljajo tudi 16. maja. Pod vodstvom Irme Dolinar bo mogoče spoznati aromaterapijo in se seznaniti z eteričnimi olji. Prvi konec tedna v juniju sledi že tradicionalna kolonija Iveta Šubica, do takrat pa je v galeriji Šubičeve hiše na ogled razstava Stripov Bernarda Kolleja.

Avtorica članka: Mateja Rant (Loški glas, 25. april 2017, str. 7).

izdelki